Kremna Antik Kenti Doğa Yürüyüşü
Toroslar’ın batı yamaçlarında, çam ormanlarının gölgesinde saklanan kadim bir kent: Kremna. Latince’de “uçurum” anlamına gelen bu adı, bulunduğu sarp ve etkileyici coğrafyadan alan Kremna Antik Kenti, hem tarih meraklılarını hem de doğa severleri etkileyici bir yolculuğa davet ediyor.
Bucak ilçesi sınırlarında yer alan bu yürüyüş rotası, zengin tarihi mirasla bezenmiş bir antik kent ziyaretiyle birleşen kolay-orta zorlukta bir doğa yürüyüşüdür. Parkur boyunca yürüyüşçülere çam kokulu ormanlar, kır manzaraları ve yüksek rakımlı tepeler eşlik eder.
Kremna, Pisidia bölgesinin önemli kentlerinden biri olup, Roma döneminde oldukça gelişmiş bir yerleşim yeri haline gelmiştir. Kentte hâlâ görülebilen yapılar arasında agora, tiyatro, tapınak kalıntıları, hamamlar ve etkileyici sur duvarları bulunur. En dikkat çekici yapılarından biri de Roma dönemine ait kütüphanedir.
Doğayla tarihin iç içe geçtiği bu yürüyüşte katılımcılar, sadece antik taşlar arasında gezmekle kalmaz; aynı zamanda bölgeye hâkim tepelerden Bucak ve çevresinin nefes kesen manzaralarını izleme fırsatı da bulur.
Parkurun sonunda, ister bir keşif molası verin, ister doğanın sunduğu sessizlikle baş başa kalın; Kremna sizi geçmişle bağ kurmaya davet eder.
Süre | 1 Gün |
---|---|
Bölge | BUCAK / BURDUR |
Kategori | Doğa Yürüyüşü / Günübirlik |
Kod | SGT00002 |
Zorluk Derecesi (Seviye) | 2 / 6 |
Mesafe
3,386 km
Süre
2,003 saat
Min. Rakım
1.165,7 m
Maks. Rakım
1.282,2 m
Mesafe
10,594 km
Süre
4,521 saat
Min. Rakım
397,4 m
Maks. Rakım
830,7 m
Bucak’ın 10 km doğusundaki Çamlık Beldesi’ndedir. Aksu (Kestos) vadisinde etrafı uçurum olan hâkim bir tepe üzerinde Pisidialıların kurduğu antik bir kenttir. En parlak dönemini M.S. 2. yüzyılda yaşamıştır.Kremna, M.Ö. 6. yy’da Lidyalıların, M.Ö. 546’da Perslerin, M.Ö. 333’te Büyük İskender’in burayı alması ile Makedonya hâkimiyetine girmiştir. Daha sonra sırasıyla Antigonas’ın, Selevkosların, Bergama Krallığı’nın, M.Ö. 60. ‘da Roma’nın, M.Ö. 36’da Galatya’nın M.Ö. 25’de tekrar Roma’nın yönetimine girmiştir.
Roma İmparatorluğunun parçalanması sonucu Doğu Roma (Bizans)’ın egemenliğine; M.S. 11. yy sonunda Türklerin Anadolu’ya gelmesi ile birlikte Türk hâkimiyetine girmiştir. Roma Çağı’na ait eserler Kremna antik kentinde hala ayaktadır. Şehrin etrafı 2 m genişliğinde, 7-8 m yüksekliğinde surlarla çevrilidir. Şehir ızgara planı olarak kurulmuştur.
Kremna antik kenti, Akrapol (Yukarı Şehir) kısmında Form (Meydan), Bazilika (Mahkeme Salonu), Kilise Elsodra (Kemerli Yapısı) ve Kütüphane yapılarından oluşmaktadır. Bunlardan başka Propolion (Anıt Giriş Kapısı) ve Nympheum (Anıt Çeşme Binası) bulunmaktadır.
Kremna antik kentinde ilk ayrıntılı inceleme 1880’lerde Avusturyalı araştırmacı Graf von Lackoronski tarafından yapılmış ve antik kentin kalıntılarının genel durumunu gösteren planı da o çıkarmıştır. 1971 1973 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Profesörlerinden Jale İNAN tarafından bilimsel kazı yapılarak kütüphane binası ortaya çıkarılmıştır. Kazılar sonucu bulunan 9 adet mermer tanrı heykeli ve diğer eserler günümüzde Burdur Müzesinde sergilenmektedir.
KAYNAKCA : https://www.bucak.bel.tr/bucak/Gezi-Rehberi/Kremna-Antik-Kenti/16