Kumar Yaylası Sedir ve Göknar Ormanları Doğa Yürüyüşü

Toroslar’ın iç kesimlerinde, doğanın binbir tonuyla bezenmiş saklı bir yayla… Kumar Yaylası Sedir ve Göknar Ormanları Doğa Yürüyüşü, yaklaşık 15,7 km’lik parkuruyla Burdur’un Bucak ilçesinde keşfedilmeyi bekleyen doğal bir cennet sunuyor.

Yürüyüş, Kumar Yaylası’nın eteklerinden başlar. Bu bölge, özellikle yaşlı sedir ve göknar ağaçlarının oluşturduğu doğal orman dokusuyla dikkat çeker. Rota boyunca, yayla patikaları, orman içi geçitler ve zaman zaman manzaralı açıklık alanlarla karşılaşılır.

Sedir ağaçları, Toroslar’ın sembolü olarak bilinir ve burada geniş alanlara yayılmış hâlde, göğe yükselen heybetli gövdeleriyle yürüyüşe eşlik eder. Aralarına karışan göknar ağaçları, iğne yapraklı yapılarıyla serin bir yürüyüş deneyimi sunar. İlkbahar ve yaz aylarında, bu ormanlar kuş sesleri ve doğanın uyanışıyla canlanır; sonbaharda ise altın tonlarıyla adeta bir tabloya dönüşür.

Rota boyunca doğa fotoğrafçılığı, kuş gözlemciliği ve bitki incelemeleri için birçok fırsat sunulur. Sessizliği, temiz havası ve doğallığıyla Kumar Yaylası, hem fiziksel hem zihinsel bir yenilenme sunar.

Orta zorluk seviyesindeki bu yürüyüş parkuru, dağ ve orman rotalarını seven herkes için uygundur. Yürüyüş sonunda yaylada verilecek molalar, yorgunluğu huzura dönüştürür.

Süre 1 Gün
Bölge BUCAK / BURDUR
Kategori Doğa Yürüyüşü / Günübirlik
Kod T00041
Zorluk Derecesi (Seviye) 2 / 6
Mesafe

15,716 km

Süre

7,545 saat

Min. Rakım

1.004,666 m

Maks. Rakım

1.648,5 m

Kumar yaylasının bulunduğu alan Helenistik ve Roma dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise bazı Yörükler tarafından hayvan otlatma amaçlı kullanılmaktadır.

Kumar yaylası özellikle hıdrellez şenliklerinde (6 Mayıs) Bucak halkı tarafından mesire yeri olarak kullanılmaktadır. İnsanlarda doğa bilincinin gelişmesine paralel olarak son yıllarda Kumar yaylasında önemli faaliyetler organize edilmektedir.

Yayla Bucak ilçe merkezine 8 km mesafede olup; İlçe merkezinden yaylaya stabilize yol ile ulaşılabilmektedir. Yaylanın tepe kısmından Burdur- Antalya karayolu görülebilmektedir.

KAYNAKCA : https://www.bucak.bel.tr/bucak/Gezi-Rehberi/Kumar-Yaylasi/17

Sedir, çamgiller (Pinaceae) familyasından Cedrus cinsini oluşturan iğne yapraklı ağaç türlerine verilen ad. Ortalama ömürleri 1000 yıl kadardır, 40 metre boya ve 2 metre çapa kadar büyüyebilirler.

KAYNAKCA : https://tr.wikipedia.org/wiki/Sedir_(a%C4%9Fa%C3%A7)

Göknar ya da köknar (Abies), çamgiller (Pinaceae) familyasının Abies cinsinden iğne yapraklı ağaç türlerine verilen ad. 40m’ye kadar boylanabilen göknarlar, kendine özgü formu, gövde kabuğu iğne yaprakları ve hatta kokusu ile Çamgiller familyasının diğer türlerinden ayırt edilebilir. Yapraklarının alt yüzeyinde beyaz çizgiler vardır.Kozalaklar sonbaharda olgunlaşınca pulları dökülür. Türkiye'de 213.652 hektar saf göknar ormanı bulunmaktadır[1] 300 yıldan fazla yaşayabilirler.[2]

KAYNAKCA : https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6knar

Yürüyüşçüler ve doğaseverler için hazırlanmış rota ve keşif rehberi.

Elmalı Mah. Hasan Subaşı (14 Sokak) cad. Balcı İşmerkezi No:8 D:103 Muratpaşa / Antalya
info@dogagezi.com
Doğa Gezi