Sarıhacılar, Belenalanı, Hüsamettin köyü Tarihi İpek Yolu
.
Süre | 1 Gün |
---|---|
Bölge | AKSEKİ / ANTALYA |
Kategori | Doğa Yürüyüşü / Günübirlik |
Kod | T00050 |
---|---|
Zorluk Derecesi (Seviye) | 2 / 6 |
LİMDOSK - Limyra Dağcılık ve Doğa Sporları Spor Kulübü
+90 533 331 50 92
Mesafe
14,618 km
Süre
6,898 saat
Min. Rakım
1.020,489 m
Maks. Rakım
1.161,794 m
Sarıhacılar, Antalya ilinin Akseki ilçesine bağlı bir mahalledir.
"Düğmeli ev" olarak adlandırılan mimari yapıları ile ünlüdür.[1] Bir alternatif turizm alanı olan köy, düğmeli evlerinin yanı sıra eski camisi, müzesi nedeniyle ziyaretçilerin ilgisini çeker. Sarıhacılar, 2007 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından "Korunması Gerekli Kültür Varlığı" olarak tescil edilmiştir.
Tarihçe
Mahallenin geçmişi Romalılara dayanıyor. Daha geçmişle ilgili bir bilgiye rastlanmamıştır. Köy daha sonra Selçukluların eline geçiyor ve burayı kervanın güvenliği için Sarıhacılar'a insan yerleştiriyor. Köy haline geliyor. Burada tarihi evler ve tarihi kalıntılar da mevcuttur.
Coğrafya
Antalya iline 158 km, Akseki ilçesine 8 km uzaklıktadır.
KAYNAKCA : https://tr.wikipedia.org/wiki/Sar%C4%B1hac%C4%B1lar,_Akseki
Antalya İli Akseki İlçesinin bir dağ köyü olan Belenalan Mahallesi Alanya ile Konya’yı bir birine bağlayan antik yolun üzerinde bulunur. Günümüzde “Tarihi Kervan Göç Yolu” anılan antik yol Belenalan Köyünün içinden geçmektedir. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı bu yolun Akseki İlçe girişinden Sarıhacılar Köyüne kadar olan yaklaşık 3,5 km kısmı restore edilerek yürüyüş yolu olarak alternatif turizmin hizmetine sunulmuştur. Selçuklular ve Osmanlılar döneminde de ticari amaçlı kullanılan bu antik yol Sarıhacılar Köyünden aşağı doğru devam edip Belenalan ve Bucakalan Köylerinden geçip Ali Köprüsüyle Alara Çayını (Ulugüney) geçip Alara Hana ulaşmaktadır. Yolun bu kısmını da yürümek mümkündür.
Belenalan Köyü bu güzergahta Sarıhacılar ile Bucakalan Köylerinin ortasında yer alır. Geçmişte Pazar yerinin bu köyde kurulduğu ve çevre köylerin alışveriş için burada toplandığı anlatılmaktadır. Belenalan Köyünde yer alan ve “Düğmeli” yapım tekniği ile yapılmış ve günümüze ulaşmış olan eski ilkokulda çevre köylerden gelen öğrencilerle birlikte eğitim hizmeti vermiştir. Günümüzde çevre köylerde yaşayan hane sayısının azlığı, bu köyde de oturulan hane sayısının yaklaşık 10’a düşmesi ile geçmişten gelen merkez olma özelliğini kaybetmiştir. Köyün canlılığını kaybetmesinde, bir orman köyü olması, tarım arazisi azlığı ve sulama imkanlarının kısıtlı olması sebebi ile jeolojik durumu bunda etken olmuştur.
Akseki Kaymakamlığının yayınladığı bilgilere göre Belenalan Köyünün 250 – 300 yıllık bir geçmişi vardır. Köy halkının Antakya’nın Belen bölgesinden buraya göç ettiği sanılmaktadır. Köyün ilk adı Belen, sonra Belenilvat günümüzde ise Belenalan olmuştur. Çevresindeki tarihi kalıntılardan Roma ve Selçuklu döneminde de yörede yerleşim olduğu sanılmaktadır. TDK’na göre “Belen” halk ağzında tepe, bayır, dağ üzerindeki yüksek geçit, dik dağ yolu anlamına gelmektedir. Toroslar üzerinde kurulmuş dağ köyü olan ve içinden bir antik yolun geçtiği Belenalan bu anlamlarla uyum sağlamaktadır.
KAYNAKCA : https://www.antalyagezirehberi.net/belenalan-koyu-dugmeli-evler.html
Akseki’nin girişinde başlangıç noktası yer alan Tarihi Kervan Göç Yolu’nun Akseki- Sarıhacılar güzergahı, 3650 metre. Yolun Sarıhacılar – Belenalan Köyleri arasında kalan etabı ise 1 km. Birçok tarih ve doğa tutkunu macera severin yürüdüğü yol, düzgün aralıklarla işaretlenmiş bulunuyor.
KAYNAKCA : https://antalya.com.tr/tr/kesfet/tarih/tarihi-yapilar/sarihacilar-koyu-tarihi-kervan-goc-yolu