Ulupınar, Yanartaş, Çıralı Sahili doğa yürüyüşü
Süre | 1 Gün |
---|---|
Bölge | KEMER / ANTALYA |
Kategori | Doğa Yürüyüşü / Günübirlik |
Kod | T00024 |
---|---|
Zorluk Derecesi (Seviye) | 2 / 6 |
Tamga Doğa - Felsefe Turizm
0541 584 1938.
Mesafe
12,429 km
Süre
5,444 saat
Min. Rakım
38,605 m
Maks. Rakım
366,61 m
Bölgeye adını veren ve bereket getiren berrak ve buz gibi kaynak suyu, yöre halkının içilebilir temiz su ihtiyacını karşılıyor.
Yılın dört mevsimi ziyaret edilebilen Ulupınar, özellikle hafta sonları, kent sakinlerinin şehrin boğucu kalabalığından ve gürültüsünden uzaklaşarak dinlenmek ve enerji depolamak için tercih ettikleri güzergahlardan biri oluyor.
Bir tabiat harikası olan Ulupınar, eşsiz güzellikleriyle göz kamaştırıyor. Asırlık çam ve çınar ağaçlarıyla kaplı yemyeşil doğası, oksijen bakımından zengin zindelik veren havası, etkileyici doğal oluşumları ile misafirlerini cezbeden bölgede, birçok aktivite imkanı bulunuyor.
Ulupınar- Çıralı arasındaki, yol boyunca ufak şelalelere, travertenlere, yosun kaplı kayalara rastlanan parkur, doğa yürüyüşçülerinin en sevdiği rotalardan. Bölgede şelale ve derelerin üzerine kurulmuş konforlu restoranlarda, şırıl şırıl akan suyun sesini dinlerken, nefis manzaranın ve huzurlu atmosferin tadını çıkarabilirsiniz. Başta alabalık olmak üzere, Akdeniz Mutfağının tüm güzelliklerini deneyimleyebilirsiniz. Öğle ve akşam yemeklerinin yanı sıra zengin kahvaltı seçenekleri de sunan restoranların çoğu, aynı zamanda balık çiftliği olarak da hizmet veriyor. İsteyenler, kendilerine kiralanan oltalarla, yemek istedikleri balıkları kendileri tutabiliyor.
KAYNAKCA : https://antalya.com.tr/tr/kesfet/aktiviteler/mutlaka-gorun/ulupinar
Olimpos'un Sönmeyen Ateşi: Yanartaş, Antalya'nın Kemer ilçesi Çıralı köyü yakınlarında küçük, tarihi ve turistik önemi olan doğalgaz kaynağı. Denize yakın manzaralı bir konumda yer alır, taşlar arasından çıkan alevler turistlerin ilgisini çekmektedir. 2500 senedir yanmaktadır, Yunan mitolojisine de konu olmuştur.
Antalya ilinin güneybatısında, Kemer ilçe sınırlarının güney ucunda yer alır. Sahilin 3 km batısında, denizden 180 m yüksektedir. Antalyaya uzaklığı 55 km, Çıralı Körfezinin kuzey batısında, Olimpos Bey Dağları Milli Parkı sınırlarındadır. Çatlaklardan sızan doğal gaz kuru ve kokusuzdur. Gazın bileşimi metan (%82,96), etan (%14,5), azot (%1,5) ve karbondioksitten (%1) oluşur.[1] Taşlardan dışarı çıkan gaz, oksijenle temas edince alev alıp yanar.
KAYNAKCA : https://tr.wikipedia.org/wiki/Yanarta%C5%9F
İki tarafı kayalarla çevrili, boydan boya ince çakıl ve kumdan oluşan plajda, denize yakın kısımlar ince çakıllıyken, geride genişliği 50 -100 metre arasında değişen büyük bir kumluk alan bulunuyor.
Tertemiz berrak suları ile Antalya’nın en güzel denizlerinden birine sahip olan Çıralı, günün her saati keyifli vakit geçirmek için sayısız imkanlar sunuyor.
Girişleri ücretsiz olan kumsalın gerisinde, çok sayıda restoran ve kafe mevcut. Bu işletmelerden şezlong ve şemsiye kiralayabilir, göz alıcı manzara eşliğinde, dinlenme ve yeme içme molası verebilirsiniz. Akşam saatlerinde sessizliğe bürünen plajda, gün batımlarını, dolunaylarını ve yıldızları izlemek ise hafızalarda derin izler bırakıyor.
Doğaya uyumlu yapılaşma, bölgeye ayrı bir güzellik katıyor. Plajın arka taraflarında birçok butik pansiyon, ağaç ev ve bungalovlar yer alıyor. Ağaçların ve mis kokulu çiçeklerin arasında yer alan bu işletmelerde, konforunuzdan ödün vermeden huzurlu ve keyifli bir tatil yapabilirsiniz. Kamp tutkunları da bu eşsiz atmosferin tadını çıkarmak için bölgeyi sık sık ziyaret ediyor.
Çıralı Plajı’nın bir diğer önemli özelliği nesli tehlike altında olan Caretta Caretta’ların Akdeniz sahillerindeki en önemli yumurtlama bölgelerinden biri olması. Yaz aylarında tellerle koruma altına alınmış pek çok yuva görebileceğiniz plajda, kaplumbağaların yollarını kolay bulmaları için geceleri ışıklandırma yapılmıyor. Ayrıca şezlong ve şemsiyeler, kıyıdan 20 ila 30 metre uzağa yerleştiriliyor.
KAYNAKCA : https://antalya.com.tr/tr/kesfet/doga/koylar-plajlar/cirali-plaji